Donderdag 21 mei 2026, Dobczyce Polen.

21 mei 2026 - Dobczyce, Polen

Onze GPS is de kluts kwijt en wijzelf ook een beetje…

Twee nachten in hetzelfde hotel, is iets dat me zelden overkomt bij een motorreis. Maar om de vermoeidheid van de eerste week een beetje uit onze benen te schudden, was die “snipperdag” wel gekomen. Ik noem het bewust geen rustdag, omdat die wandeling van gisteren naar het kasteel en terug niet direct  als “rusten” kan aanzien worden. Stijfheid in de benen is er een logisch gevolg van.

We verlaten vandaag Trencin en haar indrukwekkende kasteel, en rijden noordwaarts door de vallei van de rivier Váh, die we in Trencin reeds zagen.

We rijden langs secundaire wegen en volgen min of meer de D3 autostrade richting  Polen. Het is goed weer en de prachtige landschappen met hun groene beboste heuvels aan beide zijden van de weg, maken het motorrijden tot een ware belevenis.

We hielden halt in Zilina voor een koffie en een foto bij het standbeeld dat verwijst naar de bevrijding van WO II  door het Rode Leger.

Enkele kilometers voor de Poolse grens, wijken we even van de grote baan af om langs een smalle kronkelende weg Polen als het ware binnen te sluipen. Misschien was dat wel een oude smokkelroute uit de communistische tijd, wie weet. 🤔

Even verder op de S1 een nieuw aangelegde snelweg is onze GPS de kluts kwijt. Wijzelf ook een beetje en weten niet goed welke richting uit,

We rijden wel tot driemaal toe door dezelfde tunnels. Mooie nieuwe tunnels dat wel, maar te veel is trop en trop is te veel zei eens een zekere Paul VdB. Gelukkig kwam Mijnheer Goegel met de oplossing, en vonden we snel onze weg terug.

We rijden verder richting Krakau en worden getrakteerd op een fikse regenbui en moeten we onze regenpakken bovenhalen. Bovendien komen we nog in het drukke verkeer terecht. Het de schuift voor gene meter, deels ook tengevolge van wegwerkzaamheden.
Een dertigtal kilometers voor Krakau besluiten we om halt te houden en we laten Mevrouw Boeking een rustig onderkomen zoeken voor de nacht.

We bevinden ons in Hotel Dobczyce in een park in de nabijheid van een groot meer, aan de rand van een klein plaatsje met dezelfde naam.

Morgen brengen we een geleid bezoek aan de gekende zoutmijnen van Wieliczca nabij Krakau.

De tickets zijn reeds besteld, maar er was pas plaats vanaf 13 uur. Van motorrijden zal er morgen dus nog weinig in huis komen.

H.

1. Frans Dupon:
    22 mei 2026
    Trop is teveel. Maar deze verslagen lezen is nooit teveel.
  2. Paul Loots:
    22 mei 2026
    schoon verslagje allee van zonneschijn in de regen deze keer , en weer ook andersom
    wees voorzichtig met jullie trekpaarden!!
    Paul.